top of page

Вита баница с тиква с готови кори


Всичко, което е приготвено у дома е вкусно и качествено. Спомням си с лека носталгия за летата прекарани на село Горни Дъбник, в които баба ми (по бащина линия) ме учеше да точа кори тънки като вестници, когато бяха за юфка, и не чак толкова тънки когато трябваше да са за баница или лучник. Щеше ми се да имах повечко време за да се занимавам и да си приготвям всичко, което искам.

И по-конкретно ми се искаше и тази година, да спретна баница с тиква за Коледа с ръчно точени кори, както направих миналата година, но времето не стигна за всичко. А и в крайна сметка прецених, че не е нужно да се пребивам от работа и след това да си разваля удоволствието от празниците. Като при всяка съвременна жена, и моят живот е многоизмерен - с много роли и задължения, които ме дърпат в различни посоки, които се опитвам да балансирам така, че да ми остава и времето за почивка и пасивност.



Ето за това тази година реших да заменя ръчно точените кори за баница с готовите. Спестих си много време. Добре човек да знае и може много неща като отделен индивид, но е много по-ефективно да познава синергията на групата. Звучи като леко научно за една проста баница с тиква, но понякога съветите за правене на баница могат да доведат до научни открития :).



Но нека се върна на рецептата, която те уверявам че няма да ти отнеме почти никакво време и с която можеш да се представиш добре пред близките си било то на бъдни вечер, друг специален или неспециален повод. В моето семейство, а и мисля че във всяко традиционно българско семейство, баницата, сладка или солена, винаги е била на почит като нещо вкусно, евтино и лесно за приготвяне.


Време за приготвяне: 45 мин.


Продукти:

  • Тава около 40 см.

  • Кори за баница

  • 1 г тиква, рендосана

  • 7 супени лъжици олио

  • 100 г счукани орехи

  • 350 г захар

  • 1 ч.л. канела

  • 50 г галета

  • 30 гр. краве масло (по желание)


Начин на приготвяне:

  1. В тиган на среден огън се загрява олиото за плънката. Добавят се тиквата и захарта и се задушават за 3-4 минути. Сместа се разбърква периодично. Отстранява се от огъня и се добавят канелата, орехите и галетата. Оставя се да се охлади за 5 мин.

  2. Навиването на корите с плънката може да се направи директно на плота, почистен предварително, като върху всяка кора се полива малко олио и част от плънката. В тази баница има 7 кори, което означава че плънката се разпределя на 7 равни части. Ако, разбира се, тавата е по-голяма или по-малка разпределяме плънката според броя на корите, които ще сложим.

  3. В тава около 25 см., намазана предварително с олио се подреждат навитите на руло кори с плънката, които се нареждат от център към външния кръг като змия или спирала. След като се разточи една кора се намазва с 1 супена лъжица олио. Когато окръжността стане много голяма "снаждаме" (долепваме едно до друго) отделните рула за да се получи завършен кръг.

  4. Накрая баницата се поръсва отгоре с малко олио. По желание могат да добавят и малки кубчета краве масло.

  5. Пече се в предварително нагрята на 200°C фурна за около 30 минути. Използването на хартия за печене е според фурната и корите. Ако видите, че започне много силно и бързо да се зачервява, се слага хартия, която може да се махне 10 мин. преди пълната готовност на баницата.

  6. Оставя се да се охлади леко и се нарязва на триъгълни парчета.

  7. Сервира се поръсена с пудра захар.

  8. Музикален фон Holly Jolly Christmas - Michael Buble



Приятен апетит и Весели празници!

30 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page