top of page

Червена леща със зеленчуци


Да готвиш само за себе, когато ги няма любимите хора около теб, е практикуване на любов към себе си. Понякога е достатъчно да си направиш нещо обикновено и пак да си зарадваш душичката.


Аюрведа кухнята е една от любимите ми! Индийската храна е простичка, готви се бързо, здравословна е и невероятно вкусна, като тайната тук е в майсторското съчетаване на подправките и продуктите. Според Аюрведа - индийската наука за правилния начин на живот, съществуват три типа енергии или доши: вата – вятър, пита – огън, кафа – земя, слуз. И трите присъстват в човека. Съчетанието от трите доши ни прави уникални, като тази комбинация е специфична при всеки човек. Макар и да съм изкарала три нива на курса по аюрведа готвене при любимият ми Юрий Ковачев и да практикувам йога от около 10 години (вече не си давам толкова зор като в началото, практикувам за удоволствие и когато имам време), не съм вегетарианка и не изповядвам стриктно препоръките на аюрведа като начин на живот. Привърженик съм на разнообразното хранене, готвя и хапвам от всякакви кухни, гледам да не прекалявам и най-вече слушам какво ми нашепва тялото. Мисля че това е по-важно от всички рецепти за здравословно хранене.


И при все, Аюрведа кухнята ми е една от любимите заради своята простота, бързина на приготвянето и невероятен вкус.


Далът със зеленчуци е една от любимите ми индийски вкусотии, по рецепта на Юрий Ковачев, която споделям с удоволствие. Оригиналната рецепта е в този линк, а по-долу ще опиша начина по който съм я приготвила в манджата на снимката. Към рецептата съм добавила и простичка салата с резенѐ (див копър), червено цвекло и сладко- горчичен дресинг.


Продукти

1 ч.ч. мунг дал или червена леща (или друго бобово, но задълж. накиснато за 1 нощ)

4 ч.ч. вода

2 ч.ч. зеленчуци - 2 картофа, 1 морков, 1 гл. резене, 1 чушка, 1 домат Подправки на прах:

1 дафинов лист

0.5-1 ч.л. настърган пресен джинджифил

0.125-0.25 ч.л. асафетида (или 2 скилидки чесън)

1 ч.л. кориандър, смлян

1 ч.л. чимен, смлян

0.5-1 ч.л. куркума Цели подправки за чоунка:

1 ч.л. синап

1 ч.л. кимион

1 с.л. гхи *Заменям гхи-то с друга мазнина за готвене, когато нямам приготвено




Приготвяне

  1. В 3 л. тенджера слагаме изплакнатата леща в студената вода. Варим на силен огън докато не започне да отделя обилно пяна, която премахваме. Готвим докато спре отделянето на пяна.

  2. Добавяме зеленчуците и всички подправки без синапа и кимиона. Разбъркваме и намаляваме на среден огън, захлупваме и готвим 8-10 мин.

  3. Посоляваме и готвим още 3-4 мин.

  4. През това време правим "чоунк": в джезве слагаме 5 мм. гхи и запържваме на среден огън кимиона и синапа докато синапът започне да пука. Добавяме към дала, разбъркваме и готвим още 1-2 мин.

  5. Трябва да се получи гъста супа. * Ако се получи по-рядка, добавям 1 с.л. брашно разредено предварително на рядка каша в студена вода и готвя още няколко минути.

  6. Накрая може да добавим лимонов сок и нарязан зелен копър или друга зелена подправка за дресинг

  7. Поднасяме с лъжица кисело мляко, скир, заквасена сметана или салата На снимката по-горе е поднесена със салата с резенé, цвекло и сладко-горчичен сос

  8. Музикален фон: U Srinivas - Gajavadhana (Eat, pray, love) https://youtu.be/7hZmCSK1Y40?si=tBB0pZhsUD-ULCAo


Приятен апетит! 👩‍🍳


39 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page