top of page

Салата със спанак, карамелизирани праскови, моцарела, орехи и свежа мента

Актуализирано: 12.11.2023 г.

Беше поредната вечер, в която се чудех какво да си сготвя. Застанах пред хладилника, отворих отделението със зеленчуци и си казах "О, не, пак ли същото?! Искам нещо различно." Погледът ми се вдигна към горния рафт и се спря върху прасковите. Казах "Е, не, това е абсурдно!" Но миг след това реших да последвам експериментаторски си повик. Не веднъж съм се вдъхновявала от думите на великата Джулия Чайлд, според която в кухнята трябва да си малко "What the hell!" Мисля си, че доза непукизъм може да е полезна за всички случаи, в които искаме да излезем от калъпа.



Освен това беше добър повод да посрещна новия си шведски порцеланов сервиз Gröna Anna. Всъщност никак не беше нов, а на заветните 100-120 години! Да се чуди човек как е възможно да оцелее толкова време! Радвах се, че съм успяла да се сдобия с такова антикварно съкровище на много изгодна цена от един онлайн антиквариат. И това беше добър повод на направя някаква по-специална салата.



Така се роди идеята за салатата със спанак, карамелизирани праскови, орехи, моцарела и свежа мента. За любителите на сладко-соления вкус това ще бъде една страхотна изненада, също толкова колкото беше за мен.


Ето и съставките за 2 порции:

400 гр. спанак

2 големи праскови

50 гр. орехи

125 гр. топка моцарела (1 топка)

3-4 стръка свежа мента

3-4 с.л. пчелен мед


За дресинга (пропорциите са на вкус):

- сол

- балсамов оцет

- олио (аз ползвах от гроздови семки защото няма аромат и е много полезно)


Начин на приготвяне


1. Листата спанак се измиват и леко се подсушават. Ако листата спанак са по-големи, се накъсват с ръка. Лично аз предпочитам спанакът от Лидл, защото е с по-дребни и крехки листа, дори и да не се води "бейби спанак".

2. Към него се добавя моцарелата накъсана на малки парченца и листенцата мента.

3. На силен котлон в нагорещен тиган в лъжица олио и мед се карамелизират прасковите, нарязани на тънки полумесеци. Карамелизирането става за не повече от 1-2 минути, така че трябва да внимаваме да не загорят.

4. В тигана се добавят предварително начупените на едри парчета орехи и за още 1-2 минути се оставят да се запекат и омешат с вкусовете на карамелизираните праскови.

4. Готовия карамелизиран микс се отстранява от котлона и се оставя да се охлади в друг съд за няколко минути.

6. Карамелизираният микс се добавя върху спанака и моцарелата.

7. Накрая подправяме на вкус със сол, олио от гроздови семки или зехтин, балсамов оцет и консумира се веднага, тъй като спанакът бързо се смива заради карамелизираните плодове и дресинга.

8. Музикален фон: I Can Cook Too, Nancy Walker https://youtu.be/ZaDYbyagtcQ?si=DcTPLAN6LQLz_EIS



Приятен апетит! 🧑‍🍳


38 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page