top of page

Пикантни талятели с кюфтенца и сос "Арабиáта"

Актуализирано: 4.01


Това е една от импровизираните ми рецепти в дните, които искам вътрешния ми творец да се изрази свободно, без да следва стриктно нечии рецепти. Естествено, че оценявам професионалният опит на уважаваните от мен авторитети. Авторитетите са такива, защото са вложили доста от себе си, за да станат компетентни в своята област, с цената на много старание, много повторения и не на последно място много любов към това, което правят. Не че авторитетите не грешат. Човешко е да се греши. Често им слагаме ореол и им се предоверяваме, заради това, че сме ги приели за наши водачи. Но от личен опит мога да кажа, че дори и най-мъдрите грешат и е добре човек да има вяра на инстинктите си и личната си преценка, за да разбере на кое да каже "да" и на кое "не". Така ще се намали риска от това да се превърне в жертва. А и в крайна сметка житейският опит на всички ни е различен, както напомня Брус Лий с един от прословутите си завети:


"Не се фокусирай върху пръста, сочещ Луната или ще пропуснеш цялата божествена красота. Следвай собствения си опит!" - Брус Лий


И след размислите за авторитетите и следването на пръста, сочещ Луната, да се върна към готвенето.. Наред с други ограничения, най-големият проблем при готвенето е време. Времето, което трябва да се отдели на фона на куп други ангажименти, с които ни среща гравитацията на планетата Земя.

За моментите, в които човек няма възможност да отдели много време са измислени простите рецепти. В своята книга "Пет съставки по средиземноморски", Джейми Оливър показва как с максимум 5 продукта можеш да направиш за отрицателно време вкусен шедьовър. Преди да започна да готвя по неговата книга, реших да опитам с нещо мое с пет съставки, за да видим какво ще се получи. Направих инвентаризация на хладилника и шкафа със запаси и си казах "Паста ще е!". Отворих книгата на Джейми и видях една подобна рецепта с паста и кюфтенца от краб. Оттам ми хрумна да направя рецептата на Джейми но с продуктите, които имам под ръка. И се получиха "Пикантни талятели с кюфтенца (телешко-свински) и сос арабиата". Като изключим подправките, съставките са точно пет :)



Време за приготвяне 40 мин. (*) Не знам как на Джейми Оливър му се получава за 20 мин. Със сигурност е доста по-сръчен с тигана и ножа, все пак той готви по цял ден, а аз - когато не съм на работа.


Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 гр. талятели или друга паста

  • 400 гр. доматен сос "Арабиáта", готов от консерва

  • 500 гр. кайма, свинска, телешка или смес

  • 1 голям морков

  • 7-8 с.л. зехтин или олио

  • 2-3 стръка пресен лук (разбира се, че може да се замени с глава зрял лук)

  • 3-4 стръка пресен босилек

  • сухи подправки по 1 малка щипка: сол, черен или бял пипер, мащерка, риган и босилек. (*) С времето, когато придобие увереност и ако е уместно, човек започва да използва пръстите си вместо мерителна лъжичка. В случая, в соса Арабиата има подправки и люто чушле, така че почти не е необходимо допълнително овкусяване.



Начин на приготвяне:

  1. Сваряваме пастата в леко подсолена вода според инструкциите на опаковката. Изваждаме я от горещата вода, поръсваме с малко зехтин (за да не залепва), разбъркваме и оставяме на страна.

  2. Ако каймата не е осолена предварително, я осоляваме и добавяме сухите подправки. Можем да добавим яйце и галета за разкош, но не е задължително. Кюфтенцата са мънички и няма да се разпаднат при пърженето. Оформяме малките кюфтенца с размер на орех.

  3. В тиган в половината зехтин, на силен към среден огън изпържваме малките кюфтенца за около 15 мин. или до преди да са почнали да хващат златиста коричка.

  4. Без да вадим кюфтенцата, добавяме моркова и лука и пържим на среден към слаб огън за още 5-6 мин.

  5. Добавяме доматения сос "Арабиáта" и готвим още 10 мин. При нужда, разреждаме с малко от водата на пастата.

  6. Добавяме пастата и готвим още 5 мин., колкото да се омесят добре вкусовете на всички съставки. Отстраняваме тигана от огъня и добавяме нарязания на ситно пресен босилек.

  7. Поднасяме пастата с хубаво италианско вино.

  8. Музикален фон: Tintarella Di Luna, Mina https://youtu.be/hTYh79Lzaf0?si=HG7s9NR5RTjkLF4G



Приятен апетит 🧑‍🍳

67 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page