top of page

Зелен фасул в сос "Къди"


Зимата ни подари малко топлина през изминалата седмица и това определено се отрази на желанието ми за нещо безмесно. Някъде четох, че нуждата от месо има връзка с изразяването на агресията, но според мен това е много индивидуално. За мен по-скоро е свързано с нуждата от повечко калории, а зимата това определено е необходимост, когато липсва слънцето и на тялото му е нужно повече енергия за да се поддържа топло и да можем да си вършим ежедневните задачи. Може би не си даваме сметка, но слънцето наистина е голям източник на Допамин. И именно за това често хората са в приповдигнато настроение, когато се появи слънцето след дългите студени зимни дни. За съжаление имаме още поне 2 месеца зимно слънцестоене, така че ще трябва да се настроим за това и да се спасяваме със загряваща храна, топъл чай, една хубава свещ и компанията на близките хора.



В тази връзка искам да спомена, че #аюрведа кухнята може да бъде от голяма помощ за осигуряване на нужната енергия, топлина и влага в мразовития и сух зимен период. Правилната комбинация от продукти и подправки може да бъде твоя най-добър помощник срещу вирусите и студа. Ако тепърва се запознаваш с аюрведични начин на готвене, можеш да се придържаш към готовите рецепти. Но в някакъв момент ще започнеш да научаваш кое с кое се комбинира, за да получиш ястие което да е здравословно и да отговаря на твоята конституция на телесна енергия наречена "доша" - пита, вата или кафа. На темата за дошите и аюрведичното хранене си заслужава да отделя специална тема или поредица от теми. Имала съм честта да присъствам на 3-те нива на Курса по аюрведични хранене на Юрий Ковачев и макар да не съм заклет привърженик, смея да твърдя, че ползата от придържането към принципите на този вид хранене е голяма.


Но нека се върна към рецептата на Зеления фасул в сос "Къди"



Продукти

  • 0.5 кг зелен фасул

  • 0.5 ч.ч. нахутено брашно

  • 0.5 кофичка кисело мляко

  • 1 л вода, хладка

  • 1 с.л. захар

  • 1 ч.л. лимонов сок


Подправки:


Подправки от група А (смлени):

  • 0.5 ч.л. кимион, смлян

  • 0.5 ч.л. кориандър, смлян

  • 0.25 ч.л. куркума

  • 6-7 зърна черен пипер, смлян

  • 1 зелено люто чушле

Подправки от група Б (цели)

  • 0.5 ч.л. синап, семе

  • 4-5 щипки асафетида

  • копър

 


Начин на приготвяне:

  1. Измиваме зеления фасул, отчупваме краищата му, след което го начупваме на парчета по около 4-6 см. През зимния сезон можем да използваме замразен, който е за предпочитане пред този от консерва.

  2. Ако е пресен фасул, готвим в решетка на пара около 12 мин, докато фасулът може да се разчупва с лекота. Алтернативно може да го сварим в тясна и висока тенджера, като го залеем с вода 2 см над него. Като заври похлупваме и задушаваме 7-8 мин, разбъркваме и готвим още докато може с лекота да се разчупи). Фасулът трябва да е крехък и хрупкав, но не суров. Ако фасулът е бланширан и замразен, можем да намалим времето за готвене на половина. Ако не е бланширан предварително, спазваме си основната рецепта.

  3. Докато готвим фасула, правим соса: Киселото мляко и нахутеното брашно разбиваме до гладка каша, добавяме подправките от група А и разбъркваме добре. Ако случайно се получат топченца, не е фатално - винаги можете да спасите положението с пасатора :). В 5 литрова тенджера наливаме 0.5 л вода и пускаме да заври. След като заври изливаме нахутената каша във водата постепенно като разбиваме добре с бъркалка за яйца. Ако сосът стегне бързо (до 2-3 мин), добавяме още вода. Трябва да го варим около 4-5 мин.

  4. Към соса добавяме сварения фасул и разбъркваме. Оставяме го да къкри.

  5. Отделно правим чоунч (запръжка): в джезве слагаме 1 см гхи, изпукваме синапа докато замирише на леко препечен бадем (не повече, защото може да загори!) Веднага след това добавяме асафетидата и след 2-3 сек изливаме върху фасула. Докато излизаме запръжката върху боба, се дръпваме на дистанция от тенджерата, за да не се изгорим. Понякога от силно нагорещената мазнина в контакт с водата от ястието се появяват пръски, които могат да ни изгорят!

  6. Добавяме захарта, лимоновия сок и копъра и разбъркваме.

  7. Ястието може да се обогати с изпържени в маслена баня картофи, тиквички или други зеленчуци.

  8. Музикален фон: MC Yogi - Peace Out https://open.spotify.com/track/0fTTNIGIsxYQhSyqfC0lDs?si=a9cf4e740d4b411c



Приятен апетит! 🧑‍🍳



73 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page