top of page

Време е за пица - с дъх на Маргарита!

Актуализирано: 12.11.2023 г.

Едва ли има човек, който да не обича пица. Ако ми кажеш, че не обичаш, по-скоро ще си изключение. Невъзможно е да не обичаш онази препечена тънка коричка на тестото, добре напоена в благоуханните и вкусни домати, сирена, прошуто и зелени подправки, или каквато и да е там любимата ти комбинация.



Капризна съм към пиците и особено към тестото, което съм опитвала в България. Има разбира се италиански пицарии, в които ги приготвят майсторски добре, но бих казала, че са по-скоро изключение. За пиците в Италия не говорим. Те са друга Мария, но ... едва ли човек може да си позволи често подобно удоволствие.


Да си направиш хубава пица в домашни условия също не е лесна задача, предвид редицата тънкости по съставките на тестото, неговото замесване и най-трудната част - печенето. Резултатът никога няма да е като в пещ, но ако тестото е достатъчно добро, имаш шанс да се доближиш до оригинала. Предлагам една изпитана рецепта, която, по думите на мои близки и приятели и по мое лично мнение, е доста сполучлива. Тестото втасва добре, пицата се вдига, а след като изстине - ако евентуално е останало нещо до следващия ден, няма да е на подметка. :)


Рецептата


Продукти за тестото:

  • 250 г. брашно

  • 125 мл. вода

  • 1 ч.л. суха мая

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. захар

  • 1 - 2 с.л. зехтин


Продукти за плънката:

  • 2-3 големи узрели домата

  • 2 скилидки чесън

  • 250 г. моцарела

  • 4-5 с.л. зехтин

  • сол

  • пресен босилек


Начин на приготвяне:


1. В купа с 3-4 лъжици топла вода разтваряме маята, захарта и оставяме на страна да ферментира.

2. През това време пресяваме брашното и добавяме маята. Постепенно замесваме гладко тесто. Накрая добавяме зехтина и продължаваме с месенето, докато мазнината се поеме напълно.

3. Оставяме тестото да втаса до удвояване на обема си, като покриваме купата с прозрачно фолио и кърпа и оставяме на топло място. Допълнително може да го завием и с грейка. Това не е майтап. Втасалото тесто може да използвате за приготвяне както на пица, така и на фокача

4. Тестото се разточва и разстила се в кръгла тава, намаслена с зехтин или олио

5. Доматите нарязваме на шайби и подреждаме върху тестото, отгоре поръсваме с чесъна, босилека и моцарелата. Най-отгоре поръсваме с малко зехтин и пресен босилек.

6. Печем за около 20-30 минути на 200°C, докато моцарелата се зачерви.

7. Поднасяме със или без дресинг, според предпочитанието.



Оттук нататък мога само си представя физиономии на удоволствие, в случай че пицата се получи добре. Надявам се да е така! И за да е пълна картинката, можеш да добавиш някакво леко розе или бяло винце, хубава италианска музика или спегети уестърн филм плюс приятна компания. Както казва Изабела Оливейра във филма "Жена на върха": "Не забравяйте, че най-важната съставка е да споделяте с хората, които обичате. Мисля, че това винаги подобрява вкуса на ястието!"



Музикален фон: Dean Martin - That's Amore



Приятен апетит! 🧑‍🍳


55 преглеждания2 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page