top of page

Кокосов сладкиш - от мамините рецепти

Актуализирано: 12.11.2023 г.

Тази сутрин осъмнахме с първия сняг! Коледният дух започна да се усеща, а гласът на Марая Кери - да се разнася на всички радио честоти. Започна да ми става уютно и приятно само от мисълта, че ще мога да приготвя любимите манджи и сладкиши. Ароматът на канела, карамфил, кардамон и какао ще изпълва сетивата и ще носи наслада и спокойствие.





Коледната украса ще придаде онзи мек и спокоен нюанс на дома, кой радва сърцето и дава криле на въображението. В Коледния дух винаги присътва темата за подаръците, празничните събирания на най-любимите ни хора, срещите с приятелите, безгрижните почивни дни пред телевизора или с хубава книга на дивана, любуването на снежните гледки, а за някои и адленалиновите приключения по ски пистите (честно казано не съм любител на последното). И ей така, като подхванах в мислите си темата за магията на Коледа, около която задължително гравитира и готвенето!, реших да спретна един много любим и, уверявам те, лесен сладкиш с какаова глазура и снежно бяла пелена от кокосови стърготини. Рецептата е една от изпитаните рецепти на мама!


Рецептата:


.За сладкиша и глазурата:

  • 20/25 см. правоъгълна тавичка

  • 300 гр. захар

  • 200 гр. краве масло

  • 5 супени лъжици вода

  • 1 бакплувер

  • 4 супени лъжици какао

  • 3-4 яйца


За декорацията: Кокосови стърготини


Време за приготвяне:

Около 1 час

Начин на приготвяне:

  1. Захарта се загрява във водата до разтопяване, като първите 2-3 минути котлона се намалява на 1, за да може захарта да се разтопи добре и да не загори. След като видиш, че захарта се е разтопила напълно, се прибавя маслото и се бърка докато не се разтопи напълно, след което се сваля от огъня. Към сместа се добавя какаото. След като се разбърка добре, за да стане хомогенна смес, се отсипва около 1 чаша от глазурата, а останалата част се охлажда, и към нея се добавят разбитите яйца, брашно и бакплувера.

  2. Печенето е на 180ºС за около 30 мин. с хартия за печене, във правоъгълна тавичка с ширина около 20 см. и дължина 25 см.

  3. Проверката дали сладкишът е готов става с клечка за зъби. След като извадиш от фурната, докато сладкиша е още топъл, намазвата с останалата глазура и се оставя да се охлади за около 30 мин.

  4. След като глазурата поизстине, се поръсва щедро с кокосови стърготини и се нарязва на ромбоидни или квадратни парчета с желаната големина



Музикален фон: All I Want for Christmas is You, Mariah Carey https://youtu.be/aAkMkVFwAoo


Приятен апетит! 🧑‍🍳

101 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page