top of page

Дрехите в сънищатаСънищата с дрехи касаят нашата персона (в превод "маска") или лицето, с което човек се представя пред света. Това са нашите социалните роли в работата, семейството, приятелите или други социални кръгове. Нашето усещане как сме или искаме да бъдем възприемани от другите.


Това е сценичното облекло, с което прикриваме истинската си уязвима човешка същност. Понякога персоната много се доближава или отговаря на истинската същност, но понякога се различава и сънят подсказва, че може би имаме нужда от "нови дрехи".

Колкото повече персоната се доближава до истинската ни същност, толкова по-малко енергия ни коства да манипулираме другите и да се чувстваме "добре в кожата си" при взаимодействието си с тях.

Стилът, качеството и цвета на дрехите в съня са от допълнително значение за чувствата, нагласите и поведението ни спрямо другите в обществото в дадена ситуация или етап от живота. Ако в съня се касае за дрехи, които сме носили в определен период от реалния живот, добре е да се запитаме как сме се чувствали с тези конкретни дрехи – дали са ни били удобни и любими или напротив.


Сдобиването с нови дрехи може да представлява нашето желание да променим нещо в настроението или поведение си спрямо околните. Може да отразява желанието ни да се представим като "нов човек" пред други хора, след като се възстановим от проблем или направим значителна промяна. Или отразява опит да бъдем по-позитивни, мъдри или ентусиазирани в дадена ситуация.


Когато сънуваме, че сме добре облечени, означава че се чувстваме уверени по отношение на себе си, умни, мъдри или победители в ситуация от будния живот. Понякога, според контекста, сънят може да ни насочва да поддържаме точно такава нагласа или поведение.


Преобличането на дрехи представлява промяна в отношението, поведението, начина на мислене, интереса или фокуса към дадена ситуация или спрямо другите. Нов подход към проблема или решение за промяна.


Ако дрехите, с които сме облечени в съня са прекалено стегнати, може да е израз на ограничаващо или дърпащо ни назад поведение в обществото и сънят ни подтиква да видим и променим това.


В съня може да установим, че не си намираме дрехите за предстоящо събитие и това би представляло чувството, че не можем да си изпълним задълженията, исканията или очакванията на другите в реалния живот, чувството за неадекватност за социалната роля, която изпълняваме в обществото.


Дрехите втора употреба могат да отразява нашите чувства, негативни или позитивни, относно поведение, идеи, начин на мислене по определен начин, вече използвани от другите. Понякога дрехите втора употреба в съня са износени и недобре изглеждащи, но друг път са като чисто нови, с немско качество, изтърпели проверката на времето, просто имащи нужда от леко освежаване и т.н. Не е трудно да се досетим какво стои зад метафорите,


Събличането на дрехи в сънищата представлява свалянето на задръжките и разголването, признаването на романтични или други чувства, нагласи и вярвания по отношение на човек, група или ситуация от реалния живот въобще. Голотата в сънищата понякога разкрива чувство за уязвимост или неадекватност в дадена ситуация. Дали символа на голотата в съня се възприема в положителен или отрицателен план зависи от чувствата по време на съня.


Когато разсъбличаме друг човек или сваляме маската му, може да е свързано с опита ни да добием яснота/инсайт за него или контретна ситуация. Припомнете си как Люк Скайуокър сваля маската на Дарт Вейдър във филма Междузвездни войни. Метафората пресъздава идеята за сина, който се опитва да разбере какъв е истинския образ на "тъмния баща" (негативния бащин комплекс), скрит зад маската на тиранина - един покрит с рани (уязвим) човек.


А в някои случаи събличането като подготовка за секс може да отразява буквално желаното преживяване за самия акт в реалния живот.


Темата за дрехите и голотата в сънищата е необятна, както са необятни предпочитанията и вкусовете ни към дрехите като метафора за човешките взаимоотношения.


С пожелание за творческо вдъхновение!147 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page