top of page

Водопадът в сънищата

Актуализирано: 24.06.2023 г.



Ще направя леко въведение за символа водата, преди да стигна до темата за водопада. Водата е източникът на живота, нещото без което не може да оцелеем. Може да се отнася до жизнения дух, който живее във всеки от нас и може да ни съветва, повдига, расте и води.


„Бъди вода, приютелю! Водата може да бушува, но може и да тече спокойно.“ – гласи заветът на Брус Лий.

Да бъдеш като водата е метафора за проявата на цялостната ни естествена човешка природа. И тази метафора е много добре допълнена от един от най-големите дълбинни психоаналитици и клинични психолози Пиер Дако в книгата си „Тълкуване на сънища“. „Водата няма форма, а възприема онази, която й придадем. Затова тя е съвършено гъвкава. Няма цвят, но отразява всички цветове. Тя е съвършено огледало и символизира плодородието. Съпруга е на слънцето, от което зачева земята. Съдържа всякакви заплахи, всякакви възможности, всякакви обещания. Водата напоява, мие, пречиства, поглъща, задушава, убива, наводнява, прелива. Появата й в съня е винаги важна"…


"Водата е олицетворение на майчината утроба, на жената и на анимата на мъжа." - допълва Пиер Дако

В повечето сънища водата е израз на емоции, настроения и поток от енергия на чувствата. Поради естеството си, водата се поддава на изобразяване на начина по който се отнасяме към чувствата си. Например човек може да се „удави“ или да се почувствате погълнат от някакви емоции, а в други моменти можем да се почувства пречистен и освежен от своите емоции. И тъй като водата е жизненоважна за нашето съществуване, в сънищата ни тя може да е отражение на това как копнеем или жадуваме за нещо или се чувстваме изпълнени от някакви чувства.


Всеки поток, дори заплашително изглеждащия стръмен водопад, е потокът на нашата собствена жизнена енергия. Повечето от нас в будния си живот осъзнават само малка струйка жизнена енергия и когато тя се появи в сънищата ни чрез образа на водата, може да покаже нашият опит за справяне с тази енергия. Нейният силен прилив може да ни изплаши, което ще спре нейното изразяване чрез блокирането на чувства, мисли или действия.



Формата на водата в сънищата също е от изключително значение. Според това дали става дума за езеро, море, водопад, блато, ручей, извор, можем да разберем за какъв пласт от психичната структура се отнася съня. Същата на енергията в съня допълнително ни подсказва дали е нещо повърхностно или се отнася до по-дълбоките архетипни слоеве от душата ни. Както вече разбрахме от значение е и самото състояние на водата – дали е спокойна, гладка, бликаща, клокочеща, или е бушуваща, вилнееща и т.н. Спокойната вода говори за уравновесени емоции и спокойствие. Бурната вода говори за силни и бурни емоции. От значение е и агрегатното състояние водата - вряща, гореща, умерено топла, хладка, студена или заледена. Ако ни се присъни горещата вода, това говори за силни изгарящи емоции, а замръзналата вода говори за това, че някаква част от душата ни се вледенява и сме на границата на психологически застой.


От друга страна, важно е и действието - какво правим вътре във водата.

Потъването може да е символ на депресивно състояние, на тревожност, на отрицателно и задушаващо действие на несъзнаваното, в което майката най-вероятно играе главната роля. Плуването или намирането на спасителен пояс може да е знак за начина, по който успяваме да се справим с несъзнавания материал.



Къпането пък говори за душевно пречистване, за отмиване на негативни емоции от неприятно преживяване.



Преди да продължа, искам да припомня нещо важно. Тук предложените интерпретации не бива да се приемат буквално като значения в речник! Аналитичното тълкуване на сънищата винаги зависи от житейската ситуация на сънуващия, контекста на съновния сценарий, асоциации на човека с образите от съня и най-вече от неговите чувства по време на съня.


И сега да се върна на водопада. Има огромно разнообразие от сънища, в които водопадите играят важна роля. Може човек да плува, да се къпе под водопад, да пие прясна вода от кристално чист водопад. Във вълшебните приказки, митовете и легендите водопадите са представени като символ на мистерия. Ето защо тайните места често са скрити зад сребрист воал от падаща вода, като този от снимката по-долу (Тукад Сепунг, Бали).



Реките в сънищата са олицетворение на нашия емоционален и духовен път и способността ни да се носим по течението без да имаме контрол над ситуацията. Докато реките преминават през водопади, те не променят съдържанието си, а само посоката си. Водопадът се появява на място, на което течението на реката е направило ерозия на основното корито и прави вертикален поток през скалата.


Следователно водопадът в сънищата означава драматична точка на обрат и промяна в живота, при който материалния аспект на живота остава същия, но подходът към живота и нашето разбиране за себе си претърпяват радикална трансформация. И по-конкретно водопадът е символ на драматично преливане на емоции и последваща промяна на идентичността.

Сънищата с водопади, както споменах вече, символизират потока на живота. Водопадът в сънищата представлява нашите вътрешни чувства, желания, надежди, страхове и емоции, които изпитваме в актуална ситуация от реалния живот.


В случай, че чувствата по време на съня са негативни, то най-вероятно символът на водопада се отнася до мощно или неконтролируемо чувство на несигурност или други негативни емоции в будния живот. Твърде е вероятно е да се дължи на много проблеми или несигурни ситуации, случили се наведнъж. В случай, обаче, че чувствата по време на съня са положителни, то тогава се касае за силен прилив на положителни чувства в реална ситуация, което от своя страна най-вероятно ще доведе и цялостно изобилие в живота.


Освен разбирането за нашето емоционално състояние, сънят може да разшири картината относно ситуация в живия живот, по отношение на която изпитваме някакво страдание.

Основната задача на съня е да внесе психичен баланс и да трансформира съзнателната нагласа на личността като предостави някакво ново съдържание, което до този момент не е било достъпно. Каква е препоръката на несъзнаваното можем да разберем от съновния сценарий. Обикновено решението се предлага в последната част на съня.

Има по-големи архетипни сънища, в които водопадът играе ролята на символ на потока на живота и смъртта, на унищожението и прераждането. Значението на съня за водопад в този случай ще е предвестник на афективна промяна в личността. Тази промяна може да бъде положителна или отрицателна, но определено носеща трансформация. Ако чувството по време на съня е хубаво, символът на водопада може да е отражение на вътрешната мощ и сила. Представлява скрития потенциал, който човек пренебрегвал или не осъзнавал, че има в себе си. Но ако чувството е неприятно и разтърсващо, водопадът може да е знак за емоционална нестабилност и неспособност за контрол в определени ситуации. В този смисъл, сънят може да дава препоръка човек да намери психическа и физическа стабилност , за да избегне негативните последствия. Както споменах вече, действието, което се случва в съновния сценарий може да помогне да разберем за какво се отнася съня и какво е неговото послание - плуваме ли, пием вода, къпем се, гмуркаме се, спасяваме някого или нас ни спасяват, спускаме се неконтролируемо, безопасно и т.н.


Понякога не можем да се сетим за почти никакви детайли от съня и си казваме: "Нищо не помня!" Но.. не бързайте да се отказвате! Несъзнаваното ще ви бъде благодарно, когато започнете да се вглеждате в него и в един момент ще започне да ви сътрудничи.

"Ако достатъчно дълго се вглеждаш в мрака, мракът ще започне да се вглежда в теб." - Фридрих Ницше

Когато тръгнете да описвате съня или да го разказвате, детайлите ще започнат да се появяват като проявяваща се филмова лента. И така неусетно може да се окаже, че сте успели да извадите невидима карта към намирането на себе си; да проявите кода на собствената си душа.


Въпроси, които могат да подпомогнат тълкуването на съня:

  • Какво е чувството вътре в съня – щастие, тъга, страх?

  • Какво е състоянието на водата и други важни елементи от съня?

  • Каква е моята роля в съня – активна или пасивна (на наблюдател)?

  • Сещам ли се за други детайли – кой е с мен, какво правим и т.н.?


С пожелание за творческо вдъхновение!

60 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page