top of page

Пещерата в сънищата

Актуализирано: 3.03




„Пещерата, в която се страхуваш да влезеш крие съкровището, което търсиш.“ – Джоузеф Кембъл

Според Джоузеф Кембъл, при своето вътрешно пътуване, Героят трябва да премине втория основен праг и да навлезе в най-тъмното и опасно място -„Дълбоката Пещера“ (The Innermost Cave).


Дълбоката пещера в сънищата може да представлява женската утроба или преживявания по време на вътреутробния период. Пещерата в сънищата е контакт на човек с неговото миналото, с подсъзнанието, с дълбокия вътрешен живот, контакта с истинската му сила. Там той преживява наново миналите нива на съзнание и се среща със своите страхове и съкровища, там се случва същинската трансформация на Героя. В пещерата може да се натъкне на „извора/кладенеца“ - източника на своите чувства и живота въобще. Освен извора/кладенеца, в пещерата Героят може да открие ранен човек, змии, девойка, която трябва да бъде спасена и т.н. Там се очаква да срещне врагове, които да му пречат и съюзници, които да му помагат в откриване на "съкровището". Образите, на които човек се натъква докато пребивава в съновната си пещера могат да донесат изцеление и мир. В пещерата той се докосва до енергията на своя потенциал.


От психологична гледна точка пещерата представлява способността ни да се оттеглим в себе си по някакъв начин и с някаква цел. Следователно се свързва с възможността да изпитаме състояния като тези, които са били обичайни за нас в по-ранни етапи от живота си, детството или дори в пренаталния период.

 

Пещерата е символен вход към несъзнаваното. Като такова може да ни довете до напълно различни измерения, среда или състояния на ума. Следователно влизането в пещерата може да се преживее като повторно преминаване през живота в утробата. Преживяването на всяко трансово състояние, каквото е и състоянието на ума по време на сън, води човек към живота отвъд ограниченията на ежедневното съзнание. Свързва нашият настоящ Аз с всички връзки, които има с миналото ни и със самия живот в неговия пълен потенциал. Това е пътят, който в крайна сметка ни среща с празнотата, пред която сме изправени, когато предприемаме следваща стъпка в личната си еволюция. Можем да преживеем това като празна пещера, в която сме мислили, че ще има духовно издигане или съкровище. Това е конфронтация с факта на нашата връзка с всички неща, в която губим усещането за външния обекти, които търсим или на които разчитаме. Твърди се, че Христос е роден в пещера и това изобразява вашия безкраен потенциал, открит в архетипните нива на нашето същество.

 

В пещерата можем да открием: страх от лудост или загуба; скрито съкровище; усещане за среща с божественото; нашите собствени травми или съдба; среща със смъртта и прераждането, отдавна забравеното си минал; лечебни способности и елексир, които да помогнат както за собственото ни излекуване, така и за общността, в която се намираме;

 

Празна пещера/къща: Има вътрешна празнота, която често се смята за нищо. Но това нищо е и всичко; ако беше нещо, щеше да е диференцирано и следователно не би могло да бъде всичко. Като такова, това е усещането на човек за самия него, неговият Аз. Когато хората мислят за празнотата, те обикновено я виждат като унищожаване на всичко - като собствената си смърт. Но нищожността на празнотата е част от парадокса на съществуването – защото нищожността е същевременно всичко. Като такава, тя няма определени характеристики или форма, в противен случай не би била всичко.Определянето на Аза винаги е свързано с отделяне на част от цялото, което и включва процеса на диференциация. 


Полезни въпроси:

  • Опитвам да се оттегля навътре в себе си, за да избегна трудности в живота или да осъществя някакви мечти и цели - ако е така, какви са те?

  • Какво изпитвам докато новлизам в пещерата?

  • Как изглежда пещерата?

  • Какво откривам докато навлизам в пещерата и как се свързва това с настоящия ми етап от живота?

  • Как бих досънувал съня в момента?

  • С кой от образите на съня бих искал да говоря? Какво бих му казал? А какво би ми отговорил той?

  • Сещам ли се за песен, притча, девиз или метафора във връзка със съня?

  • Могат ли амулет или ритуал да ми бъдат от помощ?


С пожелание за творческо вдъхновение!

84 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page