top of page

Тайната градина

27825402-27D7-4274-BD13-293FD1F1256E.jpeg

Не е важно какво отглеждаме, а връзката ни с него ...

Ако човек крепи самочувствието си само на външния вид, то той е обречен. Външността е също толкова важна, колкото вътрешната хармония. Грижата за нашия вътрешен свят носи радостта, баланса и усещането за благополучие, което понякога отчаяно търсим от външния свят. Парадоксът е, че това което търсим от Другите се намира вътре в нас. Всеки човек има потенциал да отгледа в себе си “тайната градина” на емоционалния живот, която може да бъде неговото изцеление. Погледни навътре!

В тази секция от блога ще разгледам цветарството и градинарството като символи за свързване с вътрешния свят. Докосването до природата действа успокояващо и релаксиращо. Допирът до  почвата дава усещане за заземяване, което е полезно при лечението на депресивни състояния. Подпомага по-добрата  координация на мозъка с крайниците, и по-конкретно с ръцете. Когато има постоянство, може да се наблюдава подобряване и възстановяване на увредените психо-моторни функции, създаване на дисциплина и не на последно място развиване на естетическо чувство през творчеството, а оттам и постигане на удовлетвореност. Работата в градината може да ни помогне да стимулираме сетивата си и да се свържем с балансирана и земна енергия през нашите мисли, чувства и усещания. Човек може да развихри въображението си и, използвайки цветовете и формите на майката природа, да създаде хубаво и радостно усещане през някой стих, песен, разказ или просто споделяне на преживяването с близките и приятелите. Всяко растение на балкона или в градината, всяко дърво или цвете в парка е символ, който може да ни потопи в състояние на баланс, хармония, любов, радост или други приятни, но и не толкова приятни емоции, част от вътрешния ти свят. И да обобщя: тук ще покажа как през общуването с природата, човек може да се докосне до "тайната градина" на преживелищния си опит и  да развие своето 
символното мислене. А развитието на символното мислене е ключово за връзката с душата и процеса на изцеление и оцелостяване.

bottom of page